Szilvásvárad, Szalajka-völgy, Fátyol vízesés biciklivel

Szilvásvárad, Szalajka-völgy, Fátyol vízesés biciklivel

A Bükki Nemzeti Park egyik legkedveltebb kirándulóhelye Szilvásvárad és a Szalajka-völgy. A Szalajka patak forrásától nem messze található a Fátyol vízesés, ahol a kristálytiszta hegyi víz a 17 méter magas “lépcsősoron” csörgedezik lefele. A Szalajka-völgyben kisvasút is jár, így akár kényelmesen kisvasúttal is megjárható az oda-vissza út, de a távolság rövidsége miatt érdemes két kerékre pattanni és közvetlen közelről megélni ezt a csodát, ami a Szalajka-völgyben várja a természet szerelmeseit. Szilvásvárad, a Szalajka-völgy és a Fátyol vízesés biciklivel könnyűszerrel megjárható. A táv oda-vissza Szilvásvárad központjából kb. 10 km, az út jó minőségű, de azért szintemelkedéssel számolni kell.

Szilvásvárad és Szalajka-völgy

A település az egyik legismertebb bükki üdülőhely és a kirándulók számára az egyik legjobban kiépített része a Bükk-hegységnek.
A Szalajka-völgy a Bükki Nemzeti Park része, természetvédelmi terület. A magashegységi jellegű völgy nevét a 19. században kapta az itteniek fő megélhetéséről, a latin sal alcali után szalalkálinak nevezett kálium-karbonát (hamuzsír) égetéséről.

Útközben Szilvásvárad központjából a Fátyol vízesés felé

A szilvásváradi pisztráng

A Szalajka-patakban már hosszú ideje vadon él a sebes pisztráng, aminek szaporítása érdekében a patak medrét több helyen visszaduzzasztották, mesterséges neveldéket alakítottak ki. A völgyben mintegy 100 éve tenyésztik a pisztrángokat. Helyi specialitás a füstölt, sült pisztráng.


Útközben egy kerítéssel elzárt Vadaskert mellett halad el az út. Itt muflonok és dámszarvasok élnek.

Útközben: a Nagy-tó

Szikla forrás

A Szikla forrás a Bükk hegység egyik legnagyobb vízhozamú karsztforrása. Ritka és gyönyörű természeti jelenség, ahogy a forrás kristálytiszta vize a barlangjáraton keresztül a felszínre tör.
A völgyben lakó egykori szénégetők életébe a Szabadtéri Erdei Múzeum nyújt betekintést.

Szalajka forrás és Fátyol vízesés

A Szalajka-patak forrásai tipikus karsztforrások, szélsőséges vízjárással. A Szalajka-forrás egy rövid szakaszon bejárható cseppkőbarlangból tör a felszínre. Vize hideg, az éves középhőmérsékletnek megfelelő.
A Szikla-forrás a vízzáró agyagpala és a mészkő határán, egy sziklahasadékból tör elő. Időszakos forrás, aminek vize a Szalajka-forrásénál egy-két fokkal melegebb. Ebből valószínűsíthető, hogy mielőtt a felszínre érne mélyebb kőzetrétegeken (mélykarszton) halad át.

Miért Fátyol vízesés?

A Szalajka-patakot karsztforrások (Szikla-forrás, Szalajka-forrás) táplálják. Ezek vizéből, ahogy az a felszínre jut, az oldott szén-dioxid egy része elillan a levegőbe, az így túltelített vízből kicsapódik a kalcium-karbonát. A víz egy ilyen, mintegy 17 méter hosszú mésztufagát 18 teraszán zúdul le.

Szalajka forrás

Az Istállós-kői-barlang


Az Istállós-kői-barlang a Bükk-hegység második legmagasabb hegyének, a 959 méter magas Istállós-kőnek az oldalában, 546 méter magasságban fokozottan védett területen található. A bejárathoz jelzett, szerpentin jellegű turistaút vezet fel, így a bicikliket egy időre hátra kell hagyni (kössétek ki egy fához) és jöhet egy kis gyalogtúra. A hatalmas, háromszög alakú bejárat egy földtani törésvonal mentén jött létre. Mögötte egyetlen, tágas terem található. 57 méter hosszú és inaktív a barlang. A vízszintes kiterjedése 46 méter. A lezáratlan barlang szabadon látogatható, a megtekintéséhez még lámpa sem szükséges.
A Bükki Nemzeti Park területén több mint 1100 barlangot ismerünk, közülük 45 fokozottan védett.

Istállós kői-barlang

Ha nem bringával érkezel a környékre, akkor sem kell kétségbe esned, mert a település központjában műkődik egy kerékpárkölcsönző. Így ez a kis túra Szilvásvárad, Szalajka-völgy, Fátyol vízesés biciklivel bérelt bringával is teljesíthető.

Forrás: wikipedia.org

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük