Bringatúra a Balaton északi partján

Az előző részben a magyar tenger északi partjának keleti felét jártuk be, itt a folytatásban pedig folytatódik a bringatúra a Balaton északi partján, de már a nyugati felében Révfülöptől Keszthelyig.

Kővágóörs – Pálköve, Balatonrendes, Ábrahámhegy

Révfülöpről Pálkövére vezet a Balaton Körút. Pálköve Kővágóörshöz tartozó üdülőtelep a Balaton partján Balatonrendes és Révfülöp, valamint a 71-es út és a Balaton között. A bicikliút ezen a része 2021 nyarán még nincs kész, így két lehetőség van. Az egyik: a Pálkövei utcán kell lekerekezni a Balaton irányába és tetszés szerint valamelyik merőleges utcán át lehet tekerni a Strand utcára, ami a falu Balatonrendesi végéhez vezet. Vagy a másik lehetőség a biciklizés folytatása a 71-es úton. Tekintve, hogy Balatonrendesen sincs még rendes bringaút, így Pálkövei kerülő nélkül összesen 1,6 km-t kell tekerni a 71-esen, ami a nyári csúcsforgalomban nem annyira tűnik biztonságosnak. Ezután a bringaút a vasúttal párhuzamosan, attól balra, majd egy idő után jobbra halad tovább Ábrahámhegy felé.

Valahol Ábrahámhegyen

Badacsonyörs, Badacsonytomaj, Badacsony, Badacsonytördemic

Szinte észrevétlenül lehet megérkeznie Badacsonyörsre, majd Badacsonytomajra. A Balaton Körúton fekvő és a Badacsony-hegyet körülölelő három település – Badacsonytomaj, Badacsony és Badacsonytördemic – határvonalai az erre ritkán járóknak valószínűleg összemosódnak. De kit érdekel, hogy éppen hol jár, amikor a látvány lenyűgöző. Badacsonytomajnál a Római útra érve megkezdődik a hullámvasút és a hegyet délről félkörívben megkerülve Badacsonytördemicig tart. Az útminőség jó, a látvány pazar. Badacsonytördemicen a kijelölt bringaút balra fordul egy macskaköves szakaszra, ami kb. 300 m. Majd át kell tolni a biciklit a 71-es úton és kb. 600 méter múlva jobbra folytatódik a Balaton körút rendes bicikliúton Szigliget irányába..

Szigliget, Balatonederics

A Szigliget felé vezető út egy fás-árnyékos, kissé emelkedős szakaszon vezet kb. 900 méteren át, majd kiér a 71-es út mellé és kb. 1,3 km tekerés után eléri a szigligeti kereszteződést. Akinek van kedve tehet egy kirándulást Szigligetre, de komolyabb szintemelkedéssel számoljon. A település gyönyörű, a várból a kilátás pazar. Továbbhaladva Balatonedericsig egy viszonylag ingerszegény és szezonban hangos szakasz következik, nem túl jó minőségű bicikliúttal.

Balatongyörök, Vonyarcvashegy, Gyenesdiás

Balatongyörökön és Vonyarcvashegyen a Balaton Körút a part közelében vagy közvetlen a parton megy. Szebbnél-szebb szakaszok váltják egymás. Lehetetlen nem megállni bámészkodni és fényképeket készíteni.

Biciklis pihenő Gyenesdiáson – a nyugati szakaszon számos biciklis pihenő van

Keszthely

Keszthely a Balaton második legnagyobb városa, és a régió egyik legfontosabb kulturális, oktatási és gazdasági központja. Kedvező fekvése és közúti és vasúti megközelíthetősége miatt Keszthely és környéke kedvelt üdülőhely. Itt található a Balaton egyik kutyás strandja. A kijelölt bicikliút partközeli sétányokon van kijelölve, minősége jó.

Bízunk benne, hogy ez a kedvcsináló bringatúra a Balaton északi partján inspiráló volt és hamarosan Te is részese leszel ennek a csodás utazásnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük