Biciklivel a Velencei-tó körül

Biciklivel a Velencei-tó körül

Ha egy könnyed bringás programot keresel, amit a család minden tagja – a kisgyerekektől az idősebbekig – könnyűszerrel letekerhet, akkor itt egy remek tipp. Biciklivel a Velencei-tó körül. Csupán 33 km jelentősebb szintemelkedések nélkül.

A Velencei-tó a “napfény tava”

A Velencei-tó Magyarország harmadik legnagyobb természetes tava. Kedvező természeti és földrajzi adottságainak, valamint a mederszabályzásnak köszönhetően a Balatonhoz hasonlóan hazánk legkedveltebb üdülőhelyeinek egyike.
Területe 26 km², a felület harmada nádassal borított. A napsütés hatására, valamint a sekély, átlagosan 1,5 m-es mélysége miatt Európa egyik legmelegebb tava: a víz hőmérséklete elérheti a 26-28 °C-ot is.
A Velencei-tó ásványi anyagokban (nátrium és magnézium) gazdag, kiváló vize a kimerült szervezetet felfrissíti, regenerálja. A fürdésen kívül a reumatikus fájdalmak enyhítésére is alkalmas.
Forrás: www.wikipedia.org

Velencei-tó információs tábla

Biciklivel a Velencei-tó körül

A Velencei-tavat kevésbé edzett hobbi kerékpárosok is könnyűszerrel körbe tudják tekerni. A kijelölt bringaút helyenként közvetlenül a tó partján vagy annak közelében halad, helyenként viszont távolabb a vízparttól. A túra hossza mindössze 33 km, különösebb szintkülönbség nélkül, így akár 1-2 óra alatt is teljesíthető. Azonban a tó körül létesített bringás infrastruktúra, valamint a sok-sok természeti és kulturális látnivaló akár fél- vagy egész napos programmá is formálhatja a Velencei-tó körbekerülését.
Az északi és nyugati oldalon jellemzőbbek a természeti értékek, a déli és a keleti oldalon az üdülővárosok és a szórakozási lehetőségek kaptak főszerepet.
A tó körül fekvő települések: Dinnyés, Pákozd, Sukoró, Velence, Gárdony és Agárd.

Indulás Dinnyésről

Dinnyés település közigazgatásilag Gárdonyhoz tartozik, a Velencei-tó dél-keleti csücskén fekszik. A tavat körülfutó bicikliút mellett található büfé parkolójából indult túránk. Jelképes összegért itt biztonságban leparkolhattunk autónkkal, majd az összeget a büfébe levásárolhattuk. Dinnyésről Pákozd felé indul a túra.

Pákozd: Miskahuszár szobra és a Katonai Emlékpark

Pákozd a Velencei-tó északi-nyugati sarkán fekvő település, ahol a magyar történelem két fontos, győztes csatája is zajlott. Az egyik a törökellenes küzdelmek során 1593-ban megvívott ütközet, valamint az 1848–1849-es szabadságharc egyik legnevezetesebb csatája.
Pákozd dél-keleti részén magasodik Miskahuszár szobra, ami 100 tonna betonból készült és 13,01 m magas. A monumentális huszár szobor az M7 autópálya mellett áll, Pákozdon, az úgynevezett Bogár halmon. Ott, ahol a mondák szerint, Jellasics horvát bán és császári-királyi táborszernagy állt 1848. szeptemberében.
A Miskahuszár szobor a magyar huszár szimbóluma, ennek a magyar katonai hungarikumnak az emlékműve, amely a magyar katona hősiességét és bátorságát hivatott megörökíteni. Ez a szobor a győztes magyar katona jelképe is egyben, hiszen a pákozdi diadal helyén áll és arra emlékeztet: a huszár egyik kezében a győzelmi zászlót tartja, a másik kezét viszont a kardján nyugtatja, jelezve, hogy készen áll bármikor a harcra, hazája védelmére. 
Forrás: www.miskahuszar.hu

A bicikliút mondhatni a Katonai Emlékparkon vezet keresztül. A pákozdi Katonai Emlékpark – Nemzeti Emlékhely az 1848. szeptember 29-i, pákozd-sukorói csata tiszteletére és emlékére, 1951-ben állított Obeliszk környezetében került kialakításra a Mészeg-hegyen Pákozdon.
Jelen formájában az Emlékhely 2010-ben nyitotta meg kapuit és célja, hogy bemutassa az 1848-ban alakult Magyar Honvédség történetét, az elmúlt 170 év főbb katonai eseményeit és emléket állítson e korok ismert és ismeretlen katonahőseinek.
Ha körülnéz, egy csodálatos – a Velencei-tó és a Velencei-hegység között fekvő – földrajzi környezetet, s benne egy szépen kialakított parkot lát számos emlékművel, kiállítási felülettel és interaktív lehetőséggel.

Velence Korzó

A Velencei-tó központi szórakozóhelye, idegenforgalmi attrakciója a Velence Korzó üzletekkel, éttermekkel, homokos stranddal várja az ide érkezőket. A 20 hektáros kereskedelmi, szórakoztató és turisztikai központ 2014-ben került átadásra. Egy univerzális tér, ami városközpont, közösségi- és rendezvénytér, sétálóutca, szolgáltatóház, igényes és modern szabad strand, rekreációs szabadidős tér is egyben.

Gárdony, a Velencei-tó fővárosa

Gárdonyban több strand, szabad strand és kemping működik, közülük a Sport Beach az ország első ÖKO strandja, amely a legjelentősebb hazai strandsportok döntőinek ad otthont. Gárdonyban található a magyarországi szörfösök egyik legkedveltebb centruma. A tóparton horgászkikötők cakkozzák, kora tavasztól késő őszig horgász programokat kínál a Magyar Országos Horgász Szövetség agárdi központja. Az agárdi hajókikötőből indulva, kellemes sétahajózás során a Velencei-tó sokszínű élővilágban gyönyörködhetnek az érdeklődők.

Sarvajc kereszt és kilátó Dinnyés

A 2013-ban fából épült kilátó Dinnyés közelében a bicikliút mellett magasodik a Velencei-tó náddal benőtt területe fölé. Népszerű pihenőhelyről megtekinthető a páratlan szépségű madárrezervátum, illetve a Velencei-tónak sok olyan részlete, amely egyébként titokzatos a látogatók számára. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük