fonyódi fácános vár

A fonyódi Fácános vár

A fonyódi Fácános vár egy középkori palánkvár (Cölöpvárként is emlegetik). A Balaton déli partján található, Fonyód városához tartozik. A várban a középkori templom alapkövei és az 1900-as években újraépített palánkok és a fából készült őrtornyok, illetve a vizesárok maradványai találhatóak. A várban korábban évente megrendezték a Fonyódi Hadijátékokat, azonban 2013 óta sajnos ezek a hagyományőrző programok megszűntek.
A fennmaradt rajzok szerint a bejárat a mai Szent István utca felől volt. Mi is innen közelíthetjük meg. A külső árkon át felvonóhídon lehetett eljutni a külső várudvarba, innen szintén egy hasonló hídon a belső várba. Itt széles falú épületek, kőből készült erődítések és egy őrtorony állt. Az alsóvár kevés falmaradványa, a négyzet alakú vizesárokkal és a középkori templom alapfalaival láthatók.

A fonyódi vár megközelítése

A fonyódi Fácános vár GPS koordinátái: 46.736417 és 17.558667. A vár az év minden napján szabadon látogatható.
A balatoni kerékpárúttól mindössze kb. 1 km-re fekszik a Fácános vár. A bringautat a Vitorlás utca és Szent István utca kereszteződésénél elhagyva, a Szent István utcán dél felé haladva néhány perces kitérővel elérhető a fonyódi Fácános vár.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük