balatonboglári gömbkilátó

A balatonboglári gömbkilátó

A somogyi város és a magyar tenger egyik jelképe az 58-as világkiállításra készült 15 méter átmérőjű alumonstrum, a balatonboglári gömbkilátó.

A gömbkilátó története

Balatonboglár és a Balaton egyik jelképévé vált Gömbkilátó az egykori BNV (Budapesti Nemzetközi Vásár) ideiglenes látványossága volt, mely az 1958. évi brüsszeli világkiállítást is megjárta „magyar atomium”-ként, a magyar alumíniumipar dicsőségét hirdetve. A 15 m átmérőjű építményt Kádár István mérnök álmodta meg, melyet a kiállítás megszűnését követően a 60-as évek végén hoztak Boglárra. Eredetileg belső üvegburkolattal tervezték fölállítani, melybe egy panoráma presszót álmodtak a település lelkes elöljárói. Belátva a természeti erők ellenállását üveg nélkül épült fel a Gömb, s népszerűségét azóta is töretlenül őrzi. (A szóbeszéd szerint szállítás közben tűntek el az üvegtáblák.) A kilátót a 70-es években Xantus Jánosról nevezték el.

Balatonboglár jelképe


A város néhány éve díszkivilágítással látta el a Gömbkilátót, amelynek impozáns látványa nemcsak az autópályáról, hanem a vízről és a túlsó partról is tájékozódási pontként szolgál. A nyolcvanas években egy közepes mértékű felújításon esett át az építmény, ami akkor hosszú időre elzárta a csalódott kirándulók elől e kedvelt kirándulási célpontot. Az utóbbi években sajnos jelentősen leromlott a kilátó műszaki állapota, így biztonsági szempontok miatt ismét le kellett zárni. Többszöri időpontváltozás után végül 2012 nyarára a jelentős felújítást végző vállalkozás ismét látogathatóvá tette a gömböt. Így július 22-én ismét megnyílt a látogatók előtt, amelyet már idén nyáron is több ezren kerestek fel.
Forrás: www.somogyiertekek.hu

A balatonboglári gömbkilátó nyitvatartás, belépő

A balatoni bringaútról csupán 1-2 km kitérőt kell tenni a boglári gömbkilátó eléréséhez. A címe: Balatonboglár, Kilátó u., 8630. A gömbkilátó közvetlen környezetében bobpálya, kötélpálya, játszótér is található. Bővebb és aktuális infó: www.balatonboglarbob.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük