Vadhajtás bringakörút a Balaton felvidéken


Kicsit távolabb tekernél a minden évszakban egyre nyüzsgőbb Balatontól és az sem baj, ha meg kell tekerni néhány emelkedőt? Vadhajtás bringakörút a Balaton felvidéken! 32 km 600 méter szintemelkedéssel.
A Vadhajtás bringakör által érintett települések: Mencshely, Szentjakabfa, Balatoncsicsó, Balatonhenye, Monoszló, Szentantalfa, Dörgicse és végül ismét Mencshely.

Mencshely – a Vadhajtás bringakör kiinduló- és végpontja

Nevezik háromtornyúfalunak is, mivel három felekezetnek is van temploma a településen.

 • Evangélikus templom, Kossuth u.
 • Gályarab emlékmű, az evangélikus templom kertjében
 • Református templom
 • Falumúzeum
 • Kopjafa Blajsza János tiszteletére
 • Római katolikus templom (Szentháromság), Fő u. 1.
 • Ódor-kúria Kossuth u. 20.
 • Népi lakóház Petőfi u. 53.
 • Kossuth-kilátó a Halom-hegyen: A községből déli irányban piros jelzésű turistaút vezet a Halom-hegyi Kossuth-kilátóba, ahonnan a Balaton egyik legszebb panorámája nyílik Tihanytól Badacsonyig.

Szentjakabfa és Balatoncsicsó

Mindkét település a Nivegy-völgyben fekszik. A völgy szerkezetileg a Balaton-felvidék Balatonfüred és Badacsony közti szakaszára jellemző, a tóparti hegysor mögött kialakult márgás kőzetű medencék egyikének tekinthető, nevezik Csicsói-medence néven is.

Balatonhenye és Monoszló

Balatonhenye a Henyei-hegy keleti lábánál fekvő település, csak közúton közelíthető meg. Balatonhenye és Monoszló is természetföldrajzilag a Balaton-felvidék e szakaszára jellemző, a tóparti hegysor mögött megbújó medencék egyikében, a mindössze két község területét magában foglaló Monoszlói-medencében fekszik. Ez a terület a Balaton-felvidék egyik legrejtettebb völgye, áthaladó útja nincsen, de még a két itt található zsákfalu, Monoszló és Balatonhenye között sincs közúti összeköttetés.
Balatonyhenye fölött, a Kapolcs felé vezető sárga turistajelzést követve gyönyörű kilátóhely helyezkedik el közvetlenül az egykori kolostor helye mellett. Látni innen szinte az egész Káli-medencét, a Balatont, a Hegyestű bazaltorgonáit, s Kapolcs felé továbbhaladva a Balaton-felvidék káprázatosan szép, még érintetlen erdein és mezein kirándulhatunk. A település határában ered, és annak főutcáján végighalad a Burnót-patak.
Monoszló határában emelkedik a Hegyestű (337 m). A hegy szabályos kúp alakú volt valamikor, északi oldalát azonban az ott működő kőbánya működtetésével lebontották, így a közel 50 m magas bányafal megmutatja a bazalt vulkán belsejét. A csúcsáról nagyszerű kilátás nyílik a Balatonra.

Szentantalfa

Szentantalfa egy 417 lelkes település. A Nivegy-völgy földrajzi, gazdasági és közigazgatási központja. A Zánkát Nagyvázsonnyal összekötő út mellett, a Balatontól 5 km-re található.
Településünk egy csodálatosan szép természeti környezetben helyezkedik el, hisz három oldalról hegyek koszorúzzák, délről pedig  a Balaton panorámája tárul elénk, a somogyi partokkal. A falu keleti határát a Balázs hegy zárja le, amelynek délnyugati lejtése és talajának kitűnő minősége alkalmassá teszi minőségi borszőlő termesztésére.
Ha júniusban kerékpároztok erre, akkor a Balázs-hegyen érdemes kitérőt, megállót tenni a Szent Balázs-hegyi levendulásba.

Látnivalók Szentantalfán

 • Kút utca végén, 2002 nyarán felújított kiskút és mosó épület.
 • Balázshegyen a XIII. századbeli Szent-Balázs templomrom, melyet 2001-2002 között sikerült részlegesen helyreállítani. A templom bejáratától csodálatos kilátás nyílik a Káli medencétől keletre fekvő szőlőhegyekre és a Balatonra.

Dörgicse

Több korábbi település (Boldogasszony vagy Alsódörgicse, Szentpéterdörgicse vagy Felsődörgicse, Szarkadörgicse, Akalidörgicse, Kisfaluddörgicse, Ságdörgicse) egyesítésével létrejött község a Balaton felvidéken A Dörgicsének nevezett terület Balatonudvari és Zánka között a Balaton partjáig nyúlik le.

Dörgicse látnivalói

 • Boldogasszony templomrom
 • Szent Péter templomrom
 • Középkori kőhíd
 • Kisdörgicsei templomrom
 • Dörgicsei Levendárium

Hasonló bringatúrák

 1. Balaton kiskör (4.8)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük