Balatoni biciklitúra

Kerékpártúra a Balaton déli partján 2.

Egy korábbi bejegyzésben elkerékpároztunk Keszthelytől Balatonlelléig, most pedig folytatjuk utunkat Balatonszemestől egészen Balatonfűzfőig. Tarts velünk a magyar tenger partján, most itt az online térben, aztán, ha időd engedi szervezd meg ezt a csodálatos bringatúrát! Téged is vár egy remek kerékpártúra a Balaton déli partján!

Balatonszemes

Tekintve, hogy a Balaton déli partján fekvő települések jelentős része szinte összenőtt szomszédjával és a környéket nem ismerők csak a kihelyezett táblákról veszik észre, hogy megérkeztek a következő településre, Lelléről Balatonszemesre is pont így érkezünk bringával. Balatonszemesen a bringaút eleinte a part mentén halad, ahol a látvánnyal betelni nehéz, majd a település központját elhagyva a Rózsa és a Fenyves parkon át hagyjuk el Szemest.
Balatonszemeshez családilag kötődött Latinovits Zoltán, akit 1976. 06. 04-én a vasútállomás közelében ért a halál. Sírja a község temetőjében zarándokhellyé, síremléke helyi nevezetességgé vált. A településen Latinovits Zoltán múzeum is működik és természetesen szobra is van a színésznek.

Balatonszárszó

A község neve hallatán mindenkinek József Attila költő jut eszébe, aki 1937-ben került Szárszóra. Itt születtek utolsó költeményei és a itt gázolta halálra egy tehervonat. A költőt a szárszói temetőben temették el, majd 1942-ben a budapesti Kerepesi temetőben helyezték örök nyugalomra. Az egykori panzióban 1955-ben nyílt meg a József Attila életét és pályáját bemutató kiállítás. A Balaton körúttól nem messze a Tóparti parkban áll a József Attila emlékmű.
A balatoni bringatúrát folytatva elkarikázunk a Csukás színház mellett is, ami Magyarország egyetlen szabadtéri, de fedett gyermekszínháza.

Zamárdi

Szántódról ismét észrevétlenül érkezünk át Zamárdiba. A település híres nyári zenei fesztiváljairól és itt is számos szabadstrandon mártózhatunk meg a nyári hőségben. A bringaút a part közelében, de nem közvetlen közelében megy, ám egy kanyarral már lent is vagyunk a parton.

Siófok

A déli parti városba az Ezüstparton át érkezünk és az Aranyparton át távozunk. A bringautat a Mártírok útján elhagyva érdemes letekerni a siófoki mólóra. Itt park és Rózsaliget várja az idelátogatókat. A Petőfi sétányon található a híres Krúdy szobor.

Balatonvilágos

Balatonvilágosnál a Balaton körút egy rövid, ám annál keményebb emelkedőn vezet fel a világosi magas partra, ahonnan megcsodálható a Balaton keleti medencéje. Ám van egy másik lehetőség is, annak, aki nem szeretne felkapaszkodni a kaptatón. A Zrínyi úton tovább tekerve a Balatonaliga egykori pártüdülő területén lehet átkerékpározni. Bár a terület egykor szebb napokat látott, ha az ember már többedszer jár erre, érdemes egy utat erre is tenni.

Balatonakarattya

Balatonakarattyán is van magaspart, ahonnan a Balatont hosszában megcsodálhatjuk, de a bringa körút nem erre van kijelölve. A hivatalos bicikliút meglehetősen ingerszegény környezetben vezet, így érdemes megkeresni a magasparthoz vezető utat.

Balatonkenese

A déli part vízparti bicikliútja itt már rég a múlté. A bringaút jó ideje kevésbé látványos szakaszon halad, de ha az idő engedi Balatonkenesén is érdemes kitérőt tenni a parti sétányra vagy a kikötőbe. Kenese után a következő település Balatonfűzfő, ami biciklitúrán végállomása is egyben.

Ha tetszett olvasd el a további biciklitúra leírásokat is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük