Fertő-tó biciklitúra - nagy kör Fertő tavi tókerülő nagy kör

Fertő-tó biciklitúra – nagykör

A klasszikus Fertő-tó megkerülő biciklitúra hossza 115 km, összesen 380 méter szintemelkedéssel, amit egy gyakorlott bringás egy nap alatt kényelmesen meg tud tenni.

Fertőrákos – Mörbisch am See – Rust – Seehof – Purbach – Winden am See – Jois – Neusiedl am See – Podersdorf am See – Illmitz – Apetlon – Fertőújlak – Fertőd – Hegykő – Balf – Fertőrákos

Fertőrákos

Fertőrákos közvetlenül az osztrák határ mellett fekszik szép természeti környezetben fekszik, számos épülete műemlék. Egyike az UNESCO világörökség részét képező Fertő / Neusiedlersee kultúrtáj jelentős településeinek, része a Fertő-Hanság Nemzeti Parknak. A községet átszeli a Fertő-parti országút, valamint a tó körül épült kerékpárút és két határátkelőhellyel rendelkezik. A település határában kikötő, tóparti üdülőhely és strand található, így a település tökéletesen alkalmas pihenésre, aktív kikapcsolódásra és biciklitúrák kiindulópontjának egyaránt.
Fertőrákos neve hallatán valószínűleg mindenkinek a kőfejtő jut eszébe, ahol évszázadok óta folyt a munka. Számos bécsi középületbe építették be a rákosi lajtamészkövet. 1970. június 27-én pedig megtartották az első előadást a Barlangszínházban.
Fertőrákos határában található az a hely, ahol az NDK-sok végre áttörték a szögesdrótzárat. 1989. augusztus 19-én a Páneurópai piknik révén vonult be a világtörténetbe.

Fertőrákos látnivalói

  • Fertőrákosi kőfejtő és barlangszínház
  • 1989 park
  • A kitelepítési emlékmű
  • A páneurópai emlékmű és páneurópai piknik emlékhely
  • Püspöki kastély
  • Mithrász szentély

Mörbisch am See / Fertőmeggyes

A település nevében a “meggyes” arra utal, hogy korábban komoly meggyültetvények voltak a területen, ma pedig egy kisebb olajfaligettel büszkélkedhet az osztrák község.

Fertőmeggyes látnivalói

  • Fertőmeggyesi viziszínpad
  • Pannónia hangulatú boros emlékmű
  • Kilátó
  • Eszterházy kastély

Rust / Ruszt

Ruszt belvárosában szinte minden ház műemlék védelem alatt áll. A polgárházak, melyek a 16-19. század között épültek reneszánsz, barokk stílusban csodaszép ékszerdobozzá teszik a belvárost. Az épületek nagyrészt a városfalak maradványaira támaszkodnak. Az óváros 2001-óta az UNESCO világörökség része. A kisváros híres arról is, hogy a gólyák szívesen térnek ide vissza a nyári időszakra, “minden kéményen gólya fészkel”.

Purbach / Feketeváros

A város leglátványosabb műemléke a 17. századi városfal, amely szinte teljesen körülveszi a régi belvárost, de a leglátogatottabb hely valószínűleg a történelmi pincenegyed.

Winden am See / Sásony

Sásony, hivatalosan Winden am See község a Fertő-tó északi részén. A falutól északra található Medvebarlang (Bärenhöhle), Burgenland egyetlen természetes barlangja, Európa egyik legnagyobb denevér-kolóniájának lakóhelye. De a település otthont ad Wander Bertoni professzor múzeumának és szoborkertjének, valamint Gritsch-Mühle szabadtéri malommúzeumnak.

Neusiedler am See / Nezsider

A Fertő tavi kisváros főbb látnivalói a Királyi őrtorony (Ruine Tabor) és a Kálváriahegy messzebb vannak a tavat megkerülő kerékpárúttól, de a tóparti panoráma mindenért kárpótol.

Podersdorf am See / Pátfalu

Podersdorf ma a Fertő tó egyik legnépszerűbb üdülőközpontja. Különösen kedvező fekvésének köszönhetően itt található a tó leghosszabb strandja. A bringaútról letérve érdemes eltekerni a város hagyományos szálmalmához, de a tóparton világítótorony is magasodik és egy kilátó is várja a tó panorámára éhezőket.

Podersdorf

Illmitz / Illmic

A mai település Alsó- és Felsőillmic egyesítésével keletkezett a 20. század elején. Míg Alsóillmic története során világi uraké volt és Moson vármegyében feküdt, addig Felsőillmic egyházi birtok volt és Sopron vármegye része volt.
Illmitz ad otthont a Nemzeti Parki információs központnak, a környék Európa egyik legjelentősebb madárrezervátuma.

Fertőújlak és Sarród

A Fertőújlak Sarródhoz tartozik közigazgatásilag. Fertőújlak (korábban Mekszikópuszta) település a Fertő-Hanság Nemzeti Park egyik leglátogatottabb területén fekszik. A település környezetében fekvő védett szikeseket, amelyek a Nemzeti Park természetvédelmi szempontból kiemelkedően értékes területei. Ez a szikes puszta, illetve annak élővilága vonzza a látogatókat, ezáltal kapott itt
Sarródon található az ún. Kócsagvár, a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság központja. Magyarország legnagyobb, náddal fedett épülete. Rendszeresen otthont ad természetvédelmi tárgyú rendezvényeknek, kiállításoknak, konferenciáknak.

Fertőd

Fertőd legismertebb látnivalója a „magyar Versailles” becenevű Esterházy-kastély. Ez volt a magyar arisztokrácia központja, Magyarország legfontosabb rokokó emlékműve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük