Tihanyi Apátság

Tihanyi-félsziget biciklitúra

Nem vagy elég edzett, hogy nagyobb távolságokat letekerj, de imádod a Balatont? Kezd ezzel a balatoni bringázást: Tihanyi-félsziget biciklitúra.

A Tihanyi-félsziget

A Tihanyi-félsziget a Balaton északi partján 5 km hosszan nyúlik bele a tóba Balatonfüred és Aszófő között. Legnagyobb szélessége 3,5 km, de átlagosan csupán 2 km széles. A félsziget partjai viszonylag meredekek, közepén több hegynek nevezett domb is “magasodik” (Csúcshegy 235 m, Óvár 214 m, Hármashegy 212 m), melyek egy völgykatlant vesznek körül.
A félsziget két tónak is otthont ad. A mocsaras Külső-tó Tihany külterületén fekszik, Belső-tó közvetlenül a település mellett.

Biciklitúra a Tihanyi-félszigeten

Tekintve, hogy a félsziget területe kb. 10-11 km2, az oda tervezett biciklitúra hossza nem lehet kimondottan hosszú. Ugyan a táv nem feltétlen megerőltető – 29 km -, azért a félsziget körbetekeréséhez párosul némi szintemelkedés – 371 m.
A túra útvonala: Balatonfüred – Tihany-félsziget nyugati partja Sajkodi-öböl oda és vissza – Tihany megkerülése a 7117 sz. út mentén – Balatonfüred.

A biciklitúra

Az alábbi túra Balatonfüred Tihany felőli végéről indul, a szupermarket parkolójából és ide tér vissza.
A balatoni bicikliúton hagyjuk el Balatonfüredet Tihany irányába. A bringaút a 71. sz. út mellett halad, szezonban meglehetősen zajos, minősége hagy némi kívánnivalót maga után. Kb. 3 km tekerés után eléri a félszigetet, de tovább halad nyugati irányba a félsziget nyugati oldalára a Sajkodi-öböli részre.

A Tihanyi-félsziget ezen részét kevesen ismerik, itt egy egy-sáv széles aszfaltos út – a Sajkodi sor – vezet be az Apáti-laposon át Sajkodra, illetve tovább a part mentén a félsziget vége felé. A Sajkodi strand után a út elkeskenyedik, de kétirányú kerékpározásra megfelelő szélességű, a bicikliút változó minőségű, tanösvényszerűen a környék állat-és élővilágát bemutató ismertető táblákkal. Kb. 7-7,5 km-es távnál ér az út ahhoz a ponthoz – csónakkikötő -, ahol érdemes visszafordulni és ugyanezen az úton visszatérni a Tihanyba bevezető bicikliúthoz.

Kb. 11 km, amikor eléri a túra a Tihanyba bevezető nyugati út mellett haladó jó minőségű kerékpárutat. A következő 2 km-es szakaszon, kb. 50 méteres szintkülönbséget kell leküzdeni, de megéri.

A bicikliút itt hivatalosan a Belső-tó felé visz, de aki kíváncsi az Apátságra, a Tihanyi panorámára és a visszhangra, az haladjon tovább a településre bevezető úton.

A Belső-tótól a bringaút az Aranyház és Kossuth utcán át vezet vissza Tihany fő utcájára és onnan a Fürdőtelepi utcán át a félsziget keleti partjára, de ez a túra innen egy kb. 2,5 km-es lejtőn levisz a kompkikötőbe, hogy a félszigetet körbekerekezzük.
Innen a 7117. sz. út mentén haladó bicikliút kivezet a Tihanyi-félsziget elejére az ún. Gödrösbe. Itt a bringaútról végig a part mentén halad, a kilátás a tóra szinte végig zavartalan, a panoráma minden évszakban elképesztő.

Útközben Tihany mindkét szabadstrandja mellett elhalad a bringaút. A Somosi strand minimális infrastruktúrával rendelkezik, a Gödrösi strand mellett büfék és éttermek sora, kalandpark stb. várja a látogatókat. Innen a kerékpárúton ér vissza a túra a balatonfüredi kiindulóponthoz.

Ha a Tihanyi-félsziget biciklitúra már nem jelent kihívást és nagyobb távolságok megtételére is készen állsz, tervezd be a Balaton kiskört, ami a Balaton keleti medencéjének körbekerékpározása.

További biciklitúra ötleteket találsz itt: www.bicikliturautvonalak.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük