Biciklitúra a Balaton déli partján

Tartsd velünk Keszthelytől, Fonyódon át Balatonkeneséig a Balaton Körúton! Biciklitúra a Balaton déli partján: túraleírás képekkel. Az első részben Keszthelytől Balatonlelléig kalauzolunk el, a következőben pedig Balatonszemestől Balatonkeneséig.

Keszthely és Fenékpuszta

Keszthely a Balaton partjának második legnagyobb városa, és a régió egyik legfontosabb kulturális, oktatási és gazdasági központja. Kedvező fekvése és közúti és vasúti megközelíthetősége miatt Keszthely és környéke kedvelt üdülőhely. Leghíresebb látnivalója a Festetics kastély, de számos múzeumnak is otthont ad a város, nyáron pedig sok színes program részesei lehetnek a helyiek és az idelátogatók.
Keszthelytől a kijelölt bicikliút a 71-es út mellett halad Fenékpusztán át, a Balatonba torkolló Zala folyóig. 2021-ben még útépítés miatt terelések vannak.
Fenékpuszta Keszthely egyik településrésze, a várostól délre, közvetlenül a Balaton partján. Itt található hazánk egyik legjelentősebb madárgyűrűző és vonuláskutató állomása.

Balatonberény – a Balaton zöld sarka

Balatonberényen a Balaton déli partjának legnyugatibb települése, nem messze a Kis-Balatontól. Bár a Balaton körút a Balaton déli partján a 7119. sz út mellett halad, átbiciklizve a községen az az ember érzése, hogy ez a település a nyugalom szigete. A Balaton déli partján egyedül Balatonberényben található nudista strand és kemping.

Balatonkeresztúr, Balatonmáriafürdő

Balatonkeresztúr rendelkezik a balatoni városok közül a legrövidebb partszakasszal, mert bár kelet-nyugati irányban 8 km hosszan terül el, de Balatonmáriafürdő közelsége miatt csupán 1 km-nyi partszakasszal rendelkezik.
Balatonmáriafürdőnél torkollik a 12 km hosszú Nyugati övcsatorna a Balatonban, mely felett át is halad a kijelölt bicikliút és itt az újonnan erre bringázók nagy része le is száll bámészkodni, mert a látvány pazar. A településnek két mólója is van egymás mellett, de csak a keleti mólón lehet kisétálni megcsodálni a balatoni panorámát, de ez 400 m hosszan nyúlik a tóba. Balatonmáriafürdő másik sajátossága, hogy itt a legszélesebb a Balaton. Csaknem 10 km a távolság a település és a szemben lévő Szigliget és Balatonederics közötti partszakasz között.

Balatonmáriafürdő – Nyugati övcsatorna

Balatonfenyves

A település egyedisége a MÁV utolsó keskeny nyomtávú gazdasági vasútvonala a Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút, mely Balatonfenyves és Somogyszentpál között még napjainkban is szállít utasokat. A Balatoni bicikliút innentől leginkább a vasúti pálya és a régi 7-es út mellett / közelében halad, így a csendesebb, nyugodtabb nyugati parti szakaszoktól búcsút vesz.

Fonyód

Ez a település és a part menti panoráma, ahonnan meseszép az északi part mindenképpen megérdemli, hogy megálljunk és elidőzzünk kicsit. A bicikliútról is érdemes megcsodálni a Balatont és az északi partot, de a város kikötője is elbűvölő. Fonyód 3 kilátóval (Sipos-hegyi kilátó, Várhegyi kilátó, Walkó kilátó) is büszkélkedhet, ha van rá idő, érdemes egyiket-másikat felkeresni. A kerékpárút a fonyódligeti városrészben egy 1,3 km-es szakaszon lemegy a part közvetlen közelébe. Itt az Árpád partnak nevezett részen rekortán futópálya vezet végig a jól felszerelt szabadstrandon.

Balatonboglár, Balatonlelle

Balatonboglárról valószínűleg mindenkinek a BB pezsgő és az 1958-as brüsszeli világkiállításra épült Gömbkilátó ugrik be. De van itt még számos kiváló borászat, szuper strandok és a boglári kikötőben a Balaton legöregebb még egyben lévő hajója, ami jelenleg múzeumként működik. Ez a Balatoni csavargőzös és műemlékhajó.
Boglárról szinte észrevétlenül érkezünk meg Balatonlellére. Itt a bringaút egy szakaszon eltávolodik a sínektől, de viszonylag ingerszegény úton van kijelölve, majd visszatér a sínek mellé és ismét észrevétlenül megérkezünk a következő településre, Balatonszemesre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük