Balatoni bicikliút - kerékpárral a Balaton körül

Balatoni bicikliút – kerékpárral a Balaton körül

Balatoni biciklis körút

Egyre inkább népszerű a kerékpáros turizmus hazánkban és ennek köszönhetően időről-időre egyre több bicikliút készül országszerte.
Valószínűleg nem túlzás azt állítani, hogy a legnépszerűbb és leglátogatottabb bicikliút hazánkban a Balatont megkerülő kerékpárút vagy népszerűbb nevén a balatoni bicikliút. Ami nem is csoda, hiszem a magyar tenger a belföldi és a külföldi turisták által mindig is kedvelt úti cél volt nem csak nyáron, hanem egész évben. Mindez a idegenforgalom, a vendéglátás egyre emelkedő színvonalának és számos rendezvénynek, programnak is köszönhető. Kerékpárral a Balaton körül a tó egy teljesen más arcát fedezheted fel.

A balatoni kerékpárutat 1993-ban kezdték el kiépíteni és akkoriban talán nem is gondolták, hogy ez napjainkra milyen zsúfolt és alulméretezett bringaút lesz. A bicikliút három megyét érint – Veszprém, Somogy és Zala – hossza 204 km. Több tervezési, kialakítási és építési fázison után 2002-re vált úgymond valóban körbekerékpározhatóvá a Balaton. Egyes útszakaszok kialakítása és kivitelezése ugyan hagyott és most is hagy némi kívánnivalót maga után, de a tény az tény, a Balaton igenis körbebringázható.

A Balaton Körút hivatalosan Balatonalmádiból indul és mondhatni a Balaton partját követi, helyenként közelebb a parthoz, helyenként távolabb. Van, ahol külön kiépített bicikliúton tekerhetünk, van ahol közúton, utcákon, mellékutcákon. Az útvonalat zöld alapon sárga feliratú táblák jelzik és általában az aszfalton is vannak jelek, hogy merre tart tovább a bringaút.

A Balaton körút alfája és omegája: a 0 kilométerkő Balatonalmádiban

A balatoni bicikliút települései

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük