Badacsonyi hegykerülő bringatúra

Badacsonyi hegykerülő bringatúra

Ha nem vagy túl edzett kerékpáros vagy gyerekekkel tekernétek egy jót egy kirándulás, nyaralás alkalmával, akkor a Badacsonyi hegykerülő bringatúra Neked, Nektek való. Mindössze 16 km a táv, nem megerőltető emelkedőkkel.

  • Táv: 16 km
  • Szintemelkedés kb. 75 méter
  • Burkolat: szilárd burkolatú utak, aszfalt és macskakő
  • Érintett települések: Badacsony, Badacsonylábdihegy, Badacsonytördemic, Badacsonytomaj

Badacsony, a Tapolcai-medence legmagasabb tanúhegye

A nagyjából kör alakú hegy kerülete 11 km. A hegyről páratlan a panoráma a Balaton déli partján fekvő Fonyódra, illetve észak felé a Tapolcai-medencére, emellett turisztikai jelentőségét emeli hagyományos borvidéke és a Balaton partjának közelsége. A hegyen áthalad az Országos Kéktúra Balaton-felvidéki szakasza és a Balaton-felvidéki Kéktúra, a hegyen Kuruc-út néven tematikus tanösvény vezet.

Badacsonyi hegykerülő bringatúra és látnivalói

A túra kiinduló és végpontja Badacsony. Ide megérkezhetsz közúton, vonattal és akár hajóval is. A Balaton Körút badacsonyi szakaszát felkeresve – Római út – már indulhat is a biciklitúra.
A Római úton nyugat felé indulva az aszfaltos és macskaköves szakaszok váltják egymást. A panoráma északra a hegy felé és délre a Balaton irányába is csodás. Az út kisebb emelkedőkkel tarkított, hullámvasútra emlékeztet, de kimondottan élvezhető. A badacsonyi szakaszon számos helyen kínálnak helyi borokat, szezonban egymást érik a borozók, bisztrók és egyéb vendéglátóhelyek.
Az hegykerülő biciklitúra útvonalán gépjárművek is közlekednek, de ezek a szakaszok közepes forgalmú közutak.

  • Badacsonylábdihegy: Loyolai Szent Ignác Kápolna
  • Badacsonytördemic: Présmúzeum, Szent Mihály templom és szégyenkő
  • Badacsonytomaj: Szent Imre templom, Szent Donát kápolna, I. világháborús emlékmű a Hősök terén

A Balatoni Római út

A római út Veszprém megyében, a Balaton északi oldalán található, a parttól legalább néhány száz méternyi, olykor 1-2 kilométernyi távolságban húzódó közúti közlekedési útvonal, melynek eredete a római korig nyúlik vissza, de jelenleg is fontos szerepet tölt be az érintett települések közlekedésében. Egyes szakaszain helyközi autóbusz-közlekedés is bonyolódik rajta, máshol közösségi forgalmat nem, csak személygépkocsi- és kerékpárforgalmat bonyolít, néhol pedig jelzett turistautak nyomvonala halad rajta, hosszabb-rövidebb szakaszokon (olykor az Országos Kéktúra is).
A római korinak tulajdonított eredetű útvonalak egy része a későbbi évszázadokban is megmaradt, és miután a Balaton vízjárása továbbra is rapszodikus volt, a tó északi partján kialakult középkori települések is a víztől hasonló távolságban, illetve szintkülönbséggel jöttek létre, vagyis a köztük szükségszerűen kialakuló útvonalak is ezeket a régi, gyaníthatóan még ókori eredetű nyomvonalakat követték. Bár a 20. században ezen települések többségének a szabályozott vízparthoz közelebb elterülő, üdülési célú településrészei is kialakultak, az ófalvak ma is a parttól távolabb találhatók, és ezek összeköttetésére használatban maradtak a római utak is.
Badacsonytomaj, Badacsony, Badacsonylábdihegy és Badacsonytördemic területén ugyancsak végighúzódik egy, a 71-es úttal párhuzamosan, ám néhány száz méterrel arrébb.
Forrás: wikipedia.org

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük