Tisza tavi biciklizés Sarud-Tiszanána-Sarud

Tisza tavi biciklizés Sarud-Tiszanána-Sarud

Kisebb bringázásra vágysz a Tisza-tó környékén? Van néhány könnyed biciklitúra útvonal, például: Tisza tavi biciklizés Sarud-Tiszanána-Sarud útvonalon. Ez a túra mindössze 25 km hosszú, így nézelődve és gyermekekkel is néhány óra alatt kényelmesen teljesíthető.

A túra Sarudról indul nyugati irányba, majd a falut elhagyva dél-nyugat felé folytatódik a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzet határán Tiszanánáig.

Sarud

Sarud a Hortobágyi Nemzeti Park területén, a Tisza-tó nyugati partjának egy vízközeli faluja, melyet a helyiek méltán neveznek a Tisza-tó gyöngyszemének. Az idelátogatóknak egyszerre nyugalmat biztosít, de közben aktív kikapcsolódásra is lehetőséget ad.
Vályogból épült parasztházak sora talált az elmúlt években új gazdára és telt meg újra élettel.
A Tisza-tó 5 medencéje közül (Abádszalóki, Sarudi, Poroszlói, Tiszafüredi, Tiszavalki) a Sarudi-medence a legnagyobb. 27 km2 vízfelületének jelentős részén kis merülésű vízisporteszközök használata megengedett.
A településen az aktív kikapcsolódásnak számos módját kipróbálhatjuk, valószínűleg innen a fantázianév: Élményfalu. Van lehetőség különböző vízi sportok kipróbálására (vízibicikli, csónak, kenu, vitorlás stb.), horgászatra, bicikli kölcsönzésre, paintballra, airsoftra és van kutyás strand is.

Sarud látnivalói, nevezetességei

  • Tisza-tavi Minizoo
  • Kalandpart, Közép-Európa legnagyobb Aquaglide vízi játszótere
  • Trambulinpart – Hazánk legnagyobb kültéri ugrálóparkja
  • Tisza-tavi Horgászmúzeum és Motorcsónak Gyűjtemény
  • Huculudvar Lovasközpont
  • Tündérrózsa Hajókikötő

Tiszanána és Dinnyéshát

A Sarud és Tiszanána közötti hosszú egyenes után Nánán változik az irány és dél-kelet felé visz a biciklitúra útvonala.
Tiszanána talán a legalkalmasabb község a Tisza-tó körül, ha valaki nyugodt elvonulás vágyik. Maga a település kb. 6 km távolságra van a tótól, de a hozzá tartozó üdülőterület Dinnyéshát közvetlenül a tó partján fekszik. A dinnyésháti Álompartra keresztelt vízparti rész egy kikötővel, egy zegzugos stranddal és egy kilátóval várja az ide érkezőket.

Tiszanána látnivalói

  • Római katolikus templom
  • Református templom
  • Dinnyésháti kikötő, strand és kilátó
  • Szent József-temetőkápolna

Tiszanánáról Sarudra a Tisza-tó partján vezet vissza a bringaút. A dinnyésháti kikötőhöz érkezve észak-kelet felé fordul a kijelölt bicikliút. Jó időben érdemes megállni egy fürdésre a szabadstrandon, illetve a dinnyésháti kilátóba is célszerű felsétálni a panorámáért.

További biciklitúrák a Tisza-tó környékén:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük