Csere-hegyi kilátó Alsóörs

Csere-hegyi kilátó Alsóörs

A Csere-hegyi kilátó Alsóörs és Balatonalmádi között a 298 méter magas Csere-hegyen kapott otthont 1935-ben. Eredetileg 6,5 méter magas volt, Horty Mikós kilátónak keresztelték el, vörös homokkőből épült és ez volt az első kőből épült kilátó a Balaton felvidéken.
1950-ben átkeresztelték Szabadság kilátóra, 1998-ban leromlott állapota miatt bezárták, majd 2001-ben megkezdték felújítását. A kilátót megtoldották egy 5 méteres fa magaslattal, így a kilátó ma 11,5 méter magas. A kilátóhoz vezető utat is felújították, valamit Kiállító épületet is építettek a kilátóhoz, mely jelenleg a helyi művészeknek szolgál galériaként. Bevezették a közműveket, és egy nyáron nyitva tartó büfét is létesítettek. Az építési munkálatokat a helyi építészmesterek végezték. A kilátó nevét az önkormányzat Csere-hegyi kilátóra változtatta.
A kilátó egész évben ingyenesen látogatható.

A Csere-hegyi kilátó megközelítése

A Csere-hegyi kilátó Alsóörs közelében a Középső Öreghegy dűlőn magasodik. GPS koordinátái: 47.007438 N, 17.980104 E.
Alsóörsről az Endrődi Sándor utca felől, a kék turistajelzést követve.
Balatonalmádiból: a Szabadságkilátó utcáról a kék turistajelzést követve vagy a Tábor utcáról a sárga turistajelzést követve vagy a Galagonya utcáról a sárga kereszt turistajelzést követve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük