Kézfogás Európa Szoborpark Balatonalmádi

„Kézfogás” Európa szoborpark Balatonalmádi

A Kézfogás Európa szoborpark története

Balatonalmádi központjában, a város legnagyobb parkjában – az ősfák által árnyékolt Szent Erzsébet ligetben – kapott helyet a „Kézfogás” Európa Szoborpark. Balatonalmádi zöld szívében, a park északi oldalán halad a Balaton Körút, közvetlen közelében van a város vasútállomása, déli oldalról pedig közvetlenül a vízpart. A Kézfogás Európa Szoborpark ötletgazdája Veszeli Lajos festőművész volt. A parkban számtalan hazai és külföldi klasszikus szobor és nonfiguratív térplasztika található a szobrok előtt kialakított sétautak mentén. Minden szobor talapzatán vagy lábánál infótábla található, amin megtudható az alkotó művész neve és a szobor neve. A táblákon lévő QR kód beolvasásával további információkat kaphatunk tudásszomjunk oltására.

A Szoborpark műalkotásokkal való benépesítését, életre keltését a Balatonalmádiban élő, illetve a városhoz kötődő művészek, polgárok önzetlen támogatása és áldozatkész segítsége tette lehetővé, hiszen a szobrok beszerzésére, szállítására, felállítására nem állt rendelkezésre pályázati forrás. Az a lelkes szervezők, az ún. „jóra összeesküvők” szorgalmának eredménye.
Kortárs magyar és európai szobrászművészek ajánlották fel műveiket, ajándékként, illetve időszaki kiállításra. Ennek köszönhetően a kiállítás a szoborparkkal együtt folyamatosan változik, fejlődik. Mindez a gyönyörű környezet, az őspark folyamatos gondozása, megóvása mellett történik. Az Almádi P-Art Alapítvány folyamatosan munkálkodik annak érdekében, hogy a kültéri kiállítás itt a Szent Erzsébet Ligetben ízelítőt adjon a magyar és európai képzőművészet egy kis szeletéről.
A Szoborpark létrahozása az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretein belül valósul meg.

A „Kézfogás” Európa Szoborpark szobrai 2023 nyarán:

Szent Erzsébet Liget Balatonalmádi szívében

Bármelyik évszakban érdemes egy sétát tenni a város központi parkjában. A hatalmas fák ültetését a 19. század végén kezdték el, majd az akkor még mocsaras, ingoványos Balaton partot feltöltötték, kialakították a mólót és megérkeztek az első szobrok is a parkba. A park növényvilága igen változatos, található itt platánfa, narancsvörös vesszejű fűz, különböző fenyők, nyír, platán, éger, mocsárciprus, tiszafa, oszlopos tuja, nehézszagú boróka, örökzöld cserjék és természetesen tavasztól tél elejéig színes, pompás virágágyások.
A Liget 1977 óta természetvédelmi terület, 2015 óta helyi jelentőségű védett természeti terület. A liget első szobrai a hagyományos mellszobrok voltak, természetesen nagy magyarjainkról.

Ha még több infót szeretnél megtudni a parkról és a szoborparkról itt tájékozódhatsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük