csobánc vára

A csobánci vár fekvése

Csobánc vára Veszprém megyében, a Balaton-felvidéki Csobánc-hegyen található. A 13. században kőből épült vár, ma már csak várrom.
A hegytetőről, a csobánci fennsíkról, a várrom lábától mesés kilátás tárul elénk és megcsodálható a Balaton nyugati panorámája és a Tapolcai medence lankái és tanúhegyei.
A Csobánc-hegy a Balaton vízgyűjtő területének északi részén, a Balaton-felvidékkel határos Tapolcai-medence keleti részén található, Gyulakeszitől keletre és Diszel községtől délre található. A vár a 376 m magas hegyfennsíkon található. Belső vára a plató délnyugati részén épült fel, amit 15-26 m-es átmérőjű árok és földsánc vesz körül és választja el a fennsík többi részétől. Külső vára lényegében az egész hegytetőt magába foglalja csekély falmaradványokkal, ugyanakkor felszínén különféle kialakítású gödrök vannak.

A Csobánc vár megközelítése

GPS koordinátái: É. sz. 46 52′ 25” és K. h. 17 30′ 22”.
Badacsonytomajról indulva érdemes kitérőt tenni Csobánc vára megtekintésére. Badacsonytomaj központjából a 7344. sz. úton észak felé tekerve Káptalantótin át, majd a 7313 sz. úton Gyulakeszi irányába. Innen a várat több útvonalon át is meg lehet közelíteni. Érdemes a szembe jövő helyiek segítségét kérni. Bringával a hegytető nem közelíthető meg, így célszerű Gyulakeszin vagy a hegy lábánál valahol lent hagyni a kerékpárokat.
A kitérő Badacsonytomajtól a Csobánc-hegy tetejére oda-vissza kb. 20 km és a szintemelkedés kb. 320 m.

Csobánc vára belépő nélkül látogatható

A csobánci vár, vagyis várrom, belépő nélkül egész évben látogatható. Csobánc vára Veszprém megyében, a Balaton-felvidéki Csobánc-hegyen található. A 13. században kőből épült vár, ma már csak várrom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük