Biciklitúra a Balaton északi partján

Ha a teljes Balatont megkerülő körre még nem vagy felkészülve, de simán megy a 100 km-es bringatúra akkor remek biciklis kalandban lehet részed, ha végigtekersz a Balaton északi vagy déli partján. Mindkét biciklitúra alkalmával csodás látvány vár, ám míg a déli parton kevés szintkülönbség van, addig az északi parti bringatúra jár némi szintemelkedéssel. A túra a keleti és a nyugati oldalról is indulhat, lehet a lent írtaknál valamivel rövidebb vagy hosszabb, a kiindulási pontra pedig visszajuthatsz autós stáb híján vonattal (valószínűleg valahol át kell szállnod) vagy vonatos / hajós kombinációval. A menetrendekről mindenféleképpen tájékozódj indulás előtt!
Egy biciklitúra a Balaton északi partján bármelyik évszakban remek kikapcsolódás lehet. Gyönyörű panorámával és sok látnivalóval vár a magyar tenger.

Indulás Balatonfűzfőről

Balatonfűzfőre érkezhetsz vonattal vagy autóval. A vasútállomásnál és annak közelében is találsz parkolót, ahol a biciklitúra idejére hagyni tudod autódat. Ráadásul a Balaton körút is itt halad, így egyszerűen rá tudsz állni.
Épp csak elindulsz és már érdemes is egy kitérőt tenni a balatonfűzfői parti sétányra. Kb. 1 km után van egy biciklis pihenő és az mögött egy fából épített sétányon lehet kimenni a nádasba épített kilátópontra, ahonnan mesés panoráma nyílik a Fűzfői-öbölre.

Balatonalmádi

A fenti látvány után viszonylag ingerszegény szakasz következik egészen Balatonalmádi központjáig. Itt a Balaton Körút a Szent Erzsébet liget vasút felőli oldalán halad, de érdemes egy kört menni a parkban, hiszen a mólóról és a partról tiszta időben megtekinthető a Balaton keleti medencéjének jelentős része, de van a parkban Zenepavilon, Sóhajok Hídja, Irredenta Örökmécses, Véghely Dezső Emlékpad, „Kézfogás” Európa Szoborpark, valamint Petőfi, Kossuth, Rákóczi, Váth János, Wass Albert szobrai.

Alsóörs

A következő település a bringaúton Alsóörs. A hajókikötő nincs messze a bringaúttól és a település két kilátóval is büszkélkedhet – Csere-hegyi kilátó és Somlyó-hegyi kilátó – de ezek eléréséhez jelentős kitérőt kell tenni.

Paloznaki kerékpáros pihenő

Paloznak település a 71 sz. út északi oldalán fekszik, a bicikliút pedig a délin, így a település a bicikliútról nem megcsodálható. De valószínűleg itt van a Balaton Körút egyik legszínvonalasabb biciklis pihenője. Korrekt mosdó, madármegfigyelő emelvény, pihenőpadok, ismeretterjesztő játékok várják az erre kerékpározókat.

Csopak

Csopak nem csak a Balaton, de hazánk egyik leggazdagabb települése és az a bringaútról is látszik. A településen jó minőségű a kerékpárút és környezete is teljesen biciklisbarát. A parthoz közeledve játszótér, madárles, mezítlábas ösvény, fitnesz park található a bicikliút mentén. 2021-ben a nyugati oldal vonalán módosítottak, így az kiváló minőségű, igényesen kialakított környezetben halad és a Szent József forrástól nem messze.

Balatonfüred

Csopak és Balatonfüred között a 71 sz. út mellett halad a bicikliút és még emelkedik is, de a balatoni panoráma mindenért kárpótolja az erre bringázókat. Aztán egy balos fordulattal levisz a part felé, ahol az Aranyhíd majd a Tagore sétányon van kijelölve, illetve kialakítva a bicikliút. Itt szezonban szinte esélytelen végigbringázni, mert hatalmas a tömeg. A balatoni panoráma mellett még van itt játszótér, Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont, Kossuth Lajos forrás, szobrok és emlékfák. A balatonfüredi mólónál pedig Bujtor István szobra.
Balatonfüred központját elhagyva végig a 71-es út mellett visz a kijelölt kerékpárút a Tihanyi-félsziget lábáig, ahol nyáron lilában pompázik Tihany egyik jelképe a levendula.

Aszófő, Örvényes, Balatonudvari, Balatonakali

A Tihanyi térséget elhagyva jó minőségű bringaúton haladhatunk nyugat felé. A kerékpárútról tiszta időben csodás a balatoni panoráma. Aszófőn kis kerülővel elérhető a Kövesdi templomrom. Aszófő után Örvényes település következik. Itt, ha az idő engedi érdemes egy rövid kitérőt tenni a vizimalomhoz, de csak május 1. és szeptember 30. között van nyitva. Balatonudvariban még kitérőt sem kell tenni, mert a műemlék temető a maga egyedi szív alakú sírköveivel a bicikliút mellett fekszik. Örvényesnél a bicikliút visszatér a 71-es mellé és némi szintemelkedést leküzdve érhető el Balatonakali határa, ahol az út ismét egy lejtőn levisz a község part menti részére.

Zánka, Balatonszepezd

Balatonakaliról Zánkára vezet az út, ami elhalad az egykori Úttörőváros mellett, ami ma Erzsébet Tábor néven ismert és a bejáratánál Haditechnikai Park van. Majd továbbkerekezve az bringaút beér Zánka faluba, majd onnan eléri Balatonszepezdet, ahol egy jelentősebb emelkedő várja a kijelölt bringaúton haladni kivánókat. Az út a 71-esen bringázva lerövidíthető.
A 71-es felett átívelő gyalogos felüljáró lábánál található a Pogánykő emlékmű. A vörös márvány emlékoszlop Sebestyán Gyula tiszteletére áll itt, mivel a szepezdfürdői vasútállomás mögötti villájában fejtette meg az ősi magyar rovásírás titkát.

Révfülöp

Révfülöpre beérkezve a kijelölt kerékpárút a 71-es bal oldalán halad. A centrumot elhagyva egy darabon közvetlenül a vízparton a hatalmas platánfák árnyékában.

A folytatás itt olvashatod: Bringatúra a Balaton északi partján 2. rész

1 hozzászólás

  1. Imádjuk a Balatont! Minden évben körbetekerjük a barátokkal. Kihagyhatatlan program!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük