Óvári messzelátó Balatonalmádi

Az Óvári Messzelátó Balatonalmádi központjától nem messze található és névét Dr. Óvári Ferenc ügyvédről, országgyűlési képviselőről kapta, aki nagyon sokat tett többek között a kilátó megépítéséért és a vasúthálózat kiépítéséért Balatonalmádiban.
A századforduló táján épült kilátó vörös homokkő talapzatán eredetileg vörösfenyő ácsolat és mellvéd állt, cseréptető fedéssel. Az 1906-os megsemmisítő vihar után először csak a mellvédet, majd a 2. világháború újabb pusztítása után, a1949-ben a felépítményt is újjá építették. Ekkor a Wesselényi kilátó nevet kapta. Tetőzetét 1991-ben régi fényképek alapján, de egyszerűbb formában rekonstruáltatta az Önkormányzat a Honismereti Kör javaslatára. 2004-ben felújították, 2016-ban cserélték a faszerkezetet.
A panoráma középpontja a Fűzfői-öböl az előtérben balra Vörösberény, jellegzetes templomaival: a felső körvédműves meghatározó stílusa román (11-12. század), az alsó barokk (1779) mellette a volt jezsuita kolostor. Messze jobbra a kenesei magaspart besimul a Sió völgyébe, majd Külső-Somogy magas pannon dombjai sorakoznak. A Fűzfői-öböl mögött, a magaspart vonulatából kissé kiemelkedik a Papvásár-hegy, a berhidai Jákó-hegy, balra a fűzfői gyárak. Vörösberény felett magasodik a Megye-hegy, nyugat felé a Vár-hegy, a Vörös-hegy és a Csere-hegy látszik.

Vörös homokkő tanösvény

Az Óvári Messzelátó Balatonalmádiban a Vörös Homokkő Tanösvény útvonalán található, hossza 6 km és az útvonalat a kék háromszög jelöli. A körtúra a város földtani, növénytani, építészeti értékeit egy sétára felfűzve mutatja be a rajta végighaladóknak. A tanösvény a kilátótól indul nyugat, majd dél felé. Útba ejti a Vöröskő vasúti hidat, melyen megtekinthető egy gőzmozdony. Elhalad a Szent Imre templom és Szent Jobb kápolna mellett, bevisz a város központjában található „Kézfogás” Európa Szoborparkba. A túra során több ízben is meglelhetőek a korábbi vörös homokkő bányák nyomai.

Vasúti gőzmozdony a Vöröskő vasúti hídon

A kilátótól 400 méterre található a Vöröskő vasúti híd és rajta egy gőzmozdony, mely a korábban Veszprém és Balatonalmádi között működő vasútvonalnak állít emléket. A gőzmozdony mellett halad a Veszprémet Balatonalmádival összekötő bicikliút. A mozdony mellett bringás pihenő és remek kilátás várja az erre kerekezőket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük