Balatonfüredi Jókai kilátó

A Balaton – felvidéki 317 m magas Tamás-hegyen, de annak nem a legmagasabb pontján található a balatonfüredi Jókai kilátó. A panorámapont – fából készült 3 emeletes fatorony – egész évben belépőjegy nélkül látogatható.

A balatonfüredi Jókai kilátó megközelítése

A bicikliútról legegyszerűbben a Tagore sétányt a Szabadság utcán elhagyva, a Mikes Kelemen, Táncsics Mihály, Séta, Pálóczi Horváth Ádám, Sellő utca, Arácsi, Tamási Áron és Kilátó utcákon át juthatsz el a Jókai kilátóhoz. Ez az út 3,3 km hosszú és 208 m a szintemelkedése. A kilátóhoz közvetlenül az Aranyember útja tanösvény vezet, melynek 7 megállóhelyén, 7 padról csodálhatod meg a balatoni panorámát. A tanösvény 800 méter hosszú jelentős szintkülönbséggel, a kék sávmentén.
GPS koordinátái 46.97237 és 17.88149

Panoráma a kilátóból

„Jókai Mór (1825-1904)
A magyar romantikus regényírás nagymestere. Mintegy 30 éven át élt Füreden, a balatoni táj ihletésében, kiemelkedő művei sorát írta, közte 1872-ben a mindmáig „legkedvesebb” , legnépszerűbb „Az Arany ember” regényét. A főszereplőkről elnevezett pihenőpadok mellett a területet ismertető táblák találhatóak. Egykori nyaralója a felújított Jókai-villa 2010 májusa óta emlékházként, az országban szinte egyedülálló író-ház enteriőr típusú kiállítással várja látogatóit, felidézve a szellemi miliőt, bepillantást engedve a család füredi mindennapjaiba.”

Balatonfüred további látnivalói:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük