Tihanyi levendulás biciklitúra

Tihanyi levendulás biciklitúra

Balaton felvidéki levendulás bringakör

A Tihanyi-félsziget körbetekerése még a kevésbé gyakorlott bringásoknak sem jelent kihívást és több megállóval, strandolással, bámészkodással teleszőve is egy délután alatt kényelmesen teljesíthető. Ám van az az időszak nyáron amikor Tihany egy még szebb arcát mutatja és ez a levendulavirágzás időszaka. A félszigetre az 1920-as években került a levendula Bittera Gyulának köszönhetően és a tihanyi levendula most újra fénykorát éli. A Tihanyi levendulás biciklitúra a félsziget régi és új telepítésű levendulaültetvényeit járja körbe. Vannak ezek között magánültetvények, a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park tulajdonába tartozó levendulaföldek és apátsági levendulások is. Illetve Tihanyban bármerre jár az ember számos parkban, kertben, virágládában díszlik ez a lila illatos félcserje.

Balatonfüred Tihany biciklivel

A levendulás biciklitúra Balatonfüred nyugati széléről indul és itt is ér véget. A Spar parkolóban érdemes hagyni az autót és onnan indulni a biciklitúrára. Közvetlenül a parkoló mellett van az egyik balatonfüredi savanyúvíz forrás, mégpedig a Berzsenyi forrás. Vize ásványi anyagban gazdag.
A kijelölt bicikliúton kb. 2,8 km után meg is érkezünk az első levenduláshoz. Nem a félsziget keleti oldalán kerekezünk be, hanem tovább megyünk a Balaton Körúton nyugati irányba, de mindjárt oda is érünk az “Eua de Tihany” levendulaültetvényhez. Ez egy viszonylag friss telepítés, így nagyon rendezett és gyönyörű. Szedni tilos!

Eau de Tihany a Tihanyi félsziget lábánál

A Tihanyi nagy levendulás

Folytatjuk utunkat a bicikliúton, de a következő lehetőségnél balra fordulunk Tihany irányába. Itt a bicikliút laposan, alattomosan emelkedik, de itt is különálló bringaúton biztonságban tekerhetünk és a 4. km után el is érünk a nagy levendulamezőhöz. Ez a levendulás a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park tulajdonában van, nyaranta több héten át Szedd Magad keretében bárki arathat itt magának levendulát.

Az Apátsági levendulás

A nagy levendulamező után az Apátsági levendulás felé folytatódik a biciklitúra. A bicikliúton Tihanyba érkezve a kijelölt bringaút a Völgy utcán halad tovább, ezt követve, majd a Kiserdőtelepi úton jobbra fordulva érünk el kb. 5,6 km-nél a szintén új telepítésű Apátsági levendulához.

Őslevendulás és Őrtorony kilátó

A túra most terepen folytatódik tovább különösen nagy szintemelkedések nélkül. A Kiserdőtelepi utca folytatásában a földúton haladva a táblák elvezetnek az őslevendulás közelébe. Itt jobb letámasztani, kikötni a bicikliket egy fához és gyalog megtenni az utat az őslevenduláshoz, illetve a kilátóhoz. Az Őrtoronyból pazar kilátás nyílik a félsziget tavaira, lankáira, a Balatonra és a lábánál elterülő valaha szebb napokat látott levendulaültetvényre.

Levendula Ház Látogatóközpont

Következő levendulás hely a Levendulaház és Látogatóközpont a Belső-tó partján, ahol egy interaktív kiállítás mutatja be a Tihanyi-félsziget kialakulását, az évszázados levendula-termesztést, a a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot. De van itt ajándékbolt mindenféle levendulás termékkel, kávézó, élménykert.
A Levendula házhoz a Belső-tó nyugati partja mentén érdemesebb menni. Tehát visszakerekezünk szinte az Apátsági levendulásig, majd jobbra fordulva a tópart közelében lévő földúton a tavat megkerülve eljutunk a Látogatóközpontba. Nyaranta itt szokták megrendezni a Tihanyi Levendulafesztivált, a terület pedig az ürgék élőhelye, így érdemes itt elidőzni, ha szeretnéd meglesni ezeket a mókás és gyors rágcsálókat.

“A Belső-tónál különleges lehetőségünk van megfigyelni ezeket az aranyos, ma már fokozottan védett rágcsálókat a természetes környezetükben. Az ürgéket a XX. század közepe során fokozatosan kezdték írtani rágcsáló mivoltuk miatt, és kezdték elveszteni az életterüket, ezek okán védett fajjá nyilvánították őket. Ürgepopulációk jelentek meg aztán több repülőtér területén is, ahol kockáztatták a forgalom biztonságát, így több helyen is, mint szentkirályszabadjai reptéren befogták őket. Ezek az ürgék kerültek aztán 2003 során a Belső-tóhoz, a szürkemarhák szomszédságába. Kora tavasztól késő nyárig láthatóak a környéken. Jelenleg olyan 1500-2000 ürge él a területen.”
Forrás: www.tihanyiprogramok.hu

A tihanyi bencés Apátság

A Levendula Háztól több úton is megközelíthető Tihany belvárosa, ami egy igazi ékszerdoboz. Az Apátság szinte mindenhonnan látszik, így könnyen oda lehet találni bárhonnan. A barokk templom mellett Apátsági Látogatóközpont és múzeum is helyet kapott. Az Apátság melletti Pisky sétányról csodás panoráma tárul a szemünk elé. Jó időben a Balatonakarattyai magas-partig is el lehet látni.

A Kossuth utca Borsos Miklós tér találkozásánál érdemes letenni a bicikliket és gyalog tenni egy kört az Apátság – Csokonai liget- Pisky sétány háromszögben.
A helyi cukrászdákban, fagyizókban és éttermekben mindenhol kínálnak levendulás finomságokat. Az ódon hangalatú macskaköves utcák boltjaiban pedig mindenki megtalálja kedvenc levendulás ajándékát.

Pisky sétány, Babamúzeum, Kálvária

A kirándulás a Kossuth – Cserhegy – Halász utcákon lefele a Tihanyi Rév irányába folytatódik, de a kompkikötő előtt (kb. 14,5 km) egy balos kanyarral a félsziget keleti oldala felé véve az irányt. Itt a partközelben bringázhatunk végig egészen a 71-es útig. A látvány magával ragadó.
Tihanyban található az északi part nem túl sok szabadstrandja közül kettő. Az egyik a Somosi strand (kb. 16,5 km-nél), a másik pedig a Gödrösi strand a 19-20. km között.
A 18. km környékén tehetünk egy kitérőt a Tihanyi hajóállomásra is.

A Gödrösi strand után már ismerős a hely, hiszen itt tértünk be a Tihanyi-félszigetre és most itt indulunk vissza Balatonfüredre. A Tihanyi levendulás biciklitúra hossza kb. 23-24 km, de egyéb nevezetességek meglátogatásával hosszabb is lehet.

További bringatúrák a Balaton körül:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük