A Tisza-tó körül biciklivel

A Tisza-tó körül biciklivel

Két keréken Tiszafüredről déli irányba indulva 64 km-en át, csodás természeti környezetben: kaland a Tisza-tó körül biciklivel.
A Tisza-tó 2020. júliusában vált bicikliúton körbekerékpározhatóvá. Az alábbi bringatúra a tiszafüredi kerékpáros centrumtól indul dél felé és ott is ér véget, hossza kb. 64 km különösebb szintemelkedés nélkül.
A biciklitúra a következő településeket érinti: Tiszafüred – Tiszaörvény – Abádszalók – Kisköre – Dinnyéshát – Sarud – Poroszló – Tiszafüred.
A bicikliút mindenhol jól jelölt, követése eltéveszthetetlen. Az út legtöbb pontján csodálatos kilátás nyílik a minden évszakban varázslatos Tisza-tóra.

Indulás a Tisza-tó fővárosából Tiszafüredről, a Tiszatavi Kerékpáros Centrumtól (5350 Tiszafüred, Aradi út 1.), ahonnan szükség esetén kerékpárt is lehet kölcsönözni a túrára. Bővebb információ a TTKC szolgáltatásairól.
A Kerékpáros Centrum második emeletére, ahol látványterasz és kávézó is várja az odalátogatókat, akár bringával is fel lehet tekerni, de őszintén szólva a látvány messze elmarad a várt élménytől.
Indulás tovább dél felé Tiszaörvény irányába: Kistisza út, Kastély út, Kikötő körút, ahonnan rátér a bicikliút a töltésre és azon folytatódik hosszasan a kerékpárút. Tekintve, hogy a töltésen halad az út, jobbról a Tisza, illetve öblítőcsatornájának szemet vonzó látványa kísér a túra során.

Tiszaörvény mondhatni összeér Tiszafüreddel, alapvetően észre sem lehet venni a túra során, hogy már egy másik településen tekerünk. Innen tovább tekerve elérjük a bringaút tiszaszőlősi szakaszát. A település kb. 3-4 km-re keletre fekszik a bringaúttól. Jobbról a tó Sarudi-medencéjének látványában gyönyörködhetünk. Itt a tó csak kis merülésű vízisporteszközök számára elegendően mély. Aztán ugyanígy a kerékpárúttól néhány kilométerre fekszik Tiszaderzs.

kb. 4 km múlva a bringaút 90 fokban kanyarodik, majd kb. 4 km múlva még egyszer és aztán elérjük a szintén nyüzsgő Abádszalókot. A Tisza-tó Abádszalóki-medencéjében engedélyezett a motoros vízisporteszközök használata. Itt a bringaút a Laki Kálmán, Mikszáth Kálmán, Attila úton át vezet tovább, de érdemes kitérőt tenni a part felé. Utunk során áthaladunk a Nagykunsági öntöző főcsatorna felett, majd a Tisza felett a kiskörei vízi-erőművet körbekerekezve érünk be Kiskörére.

Most már északi irányba tekerünk tovább, a Jászsági főcsatorna irányába, majd folytatjuk utunkat a töltésen a következő település Dinnyéshát felé. Itt a bicikliút a település és annak kikötője között halad át. Tovább kerekezve a kissé kanyargós töltésen / bringaúton a következő település Sarud, ahol a Poroszlói Kis-Tisza vízében lehet lubickolni. Sarudot elhagyva átkelünk a Laskó patak felett, ami a Bükkben ered és ide a Tisza-tóba torkollik. Utunk elhalad a Vidra torony névre hallgató kilátó mellett, majd néhány km múlva beérünk Poroszlóra.

Poroszló ad otthon a Tisza-tavi Ökocentrumnak, ami elsősorban hazai őshonos állatokat bemutató látogatóközpont, óriásakváriumában hatalmas vízákkal, harcsákkal, pontyokkal. Az Ökocentrum tó felőli bejáratától nem messze van a Hortobágyi Nemzeti Parki kikötő, ahonnan kishajóval elérhető a Tisza-tavi vízi sétány és tanösvény. A tanösvényen az érdeklődők egy 1500 méter hosszú pallóúton sétálva nyerhetnek betekintést a Tisza-tó növény- és állatvilágába. Itt a töltésen tovább tekerve érhető el a 33-as úttal párhuzamosan kialakított bicikliút, ami a Poroszlói-medence és a Tiszavalki-medence között visszavezet túránk kiindulópontjához Tiszafüredre.

A túra a domborzati viszonyoknak köszönhetően könnyen teljesíthető. A táj gyönyörű, így a biciklizés és a természet szerelmeseinek érdemes, sőt kötelező betervezni egy Tisza-tavi kerékpártúrát!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük